AnnaVirkpannaDesign · Garn / Yarn · Mönster · Mössor / Hats

Midnattsol mösssa / hat

Jag fick ju frågan för en tid sedan om jag ville testa ett handfärgat garn. Resultatet blev en härlig mössa och nu tänkte jag dela med mig hur jag gjorde min fina mössa. Det är en enkel beskrivning men jag hoppas du hänger med. Är det något du undrar över så bara fråga mig i kommentarsfältet eller på annavirkpanna@gmail.com, så svarar jag så gott jag kan 😉

Mönster Midnattsol mössa

Garn: Midnattsol garn, 100 g
Virknål: 6 mm

Mudd
12 lm. Virka fram och tillbaka i den bakre maskbågen hela tiden. Varje varv består av 11 fm + 1 lm (vändmaska). Avsluta när mudden når runt huvudet. Det är bättre att den är lite tight än lite för stor, de flesta brukar töja sig efter lite användning.

IMG_1746.JPG

Lägg ändarna mot varandra och virka ihop med smygmaskor.

IMG_1747.JPG

Mössan
V1: 1 lm, 60 fm , avsluta med en sm i första m, Börja där du virkade ihop ändarna och virka fm längs hela ena kanten på mudden. Det brukar bli bra om man gör en fm i varje hål. Jag fick in 60 fm på detta varvet. För att det ska gå jämnt upp så ska antalet maskor du gör vara delbart med 3.

V2: 2 lm, 60 st, avsluta med en sm i första maskan.

V3-20: 2 lm, 20 kors st gr, avsluta med en sm i första maskan. En korsad stolpgrupp gör jag så här: hoppa över en maska, gör en stople i vardera nästa två maskor, sen görs en stolpe i den överhoppade maskan = 1 kors st gr. Du kan göra så många varv som det passar dig. Vissa vill ha mer häng på mössan och andra mindre.

img_1758

När du tycker mössan är lagom lång så klipper du av garnet, men lämna en lång ände så du kan sy ihop din mössa.

Stäng mössan genom att gå varvet runt fram och tillbaka mellan stolparna med tråden. Dra sedan åt så hålet stängs och fäst ordentligt.

img_1757

Jag tror att mössan hade varit ännu lite bättre med en stor pom-pom också men tyvärr så hade jag bara 100 gram av detta härliga garnet så den fick bli utan.

Visst är det underbart när garnet gör allt jobbet åt dig 😉

ENGLISH BELOW

Pattern Midnattsol hat

Yarn: Midnattsol yarn, 100 g
Crochet hook: 6 mm

Brim
Chain 12. Crochet in the back loop. Each row is 11 sc + 1 ch (turning chain). Stop when the brim reaches around your head. It’s better if it’s a little bit tight then too loose, because it streches a bit.

Slip stich the ends togehter.

The hat
Rnd 1: Ch 1, 60 sc, join with sl st to first st. Begin where you sl st the ends togheter and sc around the brim. I made one sc in each hole = 60 sc for me. Just make sure you can divide the number by 3.

Rnd 2: Ch 2, 60 dc, join with sl st to first st.

Rnd 3-20: Ch 2, 20 X-stitch groups, join with sl st to first st. I make a X-stitch group like this: skip one st, one dc in the next two st, now do one dc in the skipped st = one X-stitch group. You can make as many rounds as you like, it depends on how baggy you want it.

Cut the yarn but leave a long end so you can sew the top together.

 Close the top by taking the yarn out and in between the stitches around the top. Pull tight and secure the yarn properly.

I love this yarn and it makes my hat look even better =) The only thing I would want to try is to make a pom-pom and attach to the top.

Dpn’t you just love it when the yarn does all the job =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s