Mönster Midnattsol mössa / Pattern Midnattsol beanie

midnattsol mössa

Sommarlovet är slut, detta har varit den regnigaste sommaren jag kan minnas. Inte en enda dag har tillbringats vid havet. Jag som sett fram emot långa lata dagar på stranden, samla ork och energi till den långa hösten och vintern. Så blev det inte tyvärr.

The summerholiday has come to an end. It has been the rainiest (is that even a word) summer I can remember. Not one day has been spent on the beach. I had hoped for many lazy days at the beach, to enjoy the sun and water, collecting energy for the long autumn and winter. But that dream will have to wait until next summer.

Den enda fördelen med att det börjar närma sig höst är att jag kan ta fram ett av mina favoritgarner, Scheepjes Stone Washed XL och börja virka mössor och halstuber igen. Jag har virkat om mitt allra första möss-mönster i Stone Washed XL och tänkte dela med mig av beskrivningen en gång till här. Denna mössan är en favorit här hemma men tyvärr verkar den inte ha fått så mycket uppmärksamhet av er andra 😉

The only good thing with autumn around the corner is that I can start crocheting in one of my favourite yarns again, Scheepjes Stone Washed XL. Autumn is the time for crocheting hats, beanies and cowls. I have crocheted my very first hat pattern again, this time in Stone Washed XL and I thought that I would give you the description one more time. This hat is a favourite of mine but unfortunately it hasn’t got any attention from you 😉

IMG_1389.JPG

Om du virkar efter något av mina mönster och lägger ut i sociala medier, var snäll och kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller annavirkpanna.com. Tagga gärna med #annavirkpanna eller #annavirkpannadesign, så jag med får se dina fina alster ❤

If you use my patterns and share on social media, please remember to give me credit and/or link back to me. I would love it if you also tag your pictures with #annavirkpanna or #annavirkpannadesign so I can find and see your work ❤

Virktermer // Abbreviations

lm – luftmaska / ch – chain
fm – fast maska / sc – single crochet
hö – hoppa över / sk – skip
st – stolpe / dc – double crochet
sm – smygmaska / sl st – slip stitch
m – maska / st – stitch

Bra att veta // Good to know

Denna mössan är helt anpassningsbar efter huvudomfång/mycket häng/inget häng. Du bestämmer helt själv, se bara till att när du virkar första varvet med fasta maskor på själva mössan, att du får ett antal som är jämnt delbart med 3.

This beanie is very adjustable. You can do it as big or small as you like. It’s all up to you. The only thing you need to keep track of is that the first round of sc on the beanie (not the ribbing) is that you get a number that is dividable with 3.

Mudden längst ner virkas fram och tillbaka med fasta maskor i bakre maskbågen på varje varv. När mudden är så lång att den når runt ditt huvud är det dags att virka ihop den. Sen virkas resten av mössan runt, från ena kanten av mudden och uppåt.

The ribbing/brim is crocheted in rows with sc in the back loops only. When it reaches around your head it’s time to crochet the ends together. Then the rest of the beanie is crocheted in rounds.

IMG_1388

Mönster Midnattsol mössa // Pattern Midnattsol beanie

Garn: Scheepjes Stone Washed XL färg 851 Deep Amethyst
Åtgång: 3 nystan
Virknål: 5,5 mm

Yarn: Scheepjes Stone Washed XL color 851 Deep Amethyst
Amount: 3 skeins
Hook: 5,5 mm

Mudd // Brim

Lägg upp 12 lm // Chain 12
1 fm i varje m, 1 lm, vänd // 1 sc in each st, ch 1, turn

Virka bara i bakre maskbågen när du gör mudden. Upprepa tills mudden når om huvudet, tänkt på sträcka ut den lite. Det är bättre den är lite tight eftersom den töjer sig efter användning. Min mätte 45 cm. Lägg kortsidorna mot varandra och virka ihop med smygmaskor.

Only crochet in the backloops when you do the brim. Repeat until the ribbing reaches around your head, it’s better if it’s a bit tight because it stretches with use. Mine measures 45 cm. Put the short sides against eachother and crochet together with sl st.

Mössa // Beanie

1. 69 fm i resåren // 69 sc in the brim
2. 3 lm, 1 st i varje m varvet runt, avsluta med en sm i 3:e lm. // Ch 3, 1 dc in each st, end with a sl st in 3rd ch.
3-19. 3 lm, 1 st, 1 korsad stolpe i maskan före de 3 lm, *hö 1 m, 2 st, en stolpe i den överhoppade m*, upprepa *-* varvet runt, avsluta med en sm i 3:e lm. // Ch 3, 1 dc, 1 dc in the st before the first ch 3, *sk 1 st, 2 dc, 1 dc in the sk st*, repeat *-* around, end with a sl st in the 3rd ch.

IMG_1382

Efter 19 varv mäter min mössa 31 cm, det är lagom med häng för mig. Vill du ha mer eller mindre häng på mössan så anpassar du antalet varv till det.

My beanie measures 31 cm after 19 rounds of dc’s, it’s long enough for me. If you want it shorter/longer, just adjust the number of rounds you do.

Klipp av garnet men lämna en lång tråd så du kan sy ihop mössan upptill.

Cut yarn but leave a long end so you can sew the top together.

Stäng mössan genom att gå varvet runt fram och tillbaka mellan stolparna med tråden. Dra sedan åt så hålet stängs och fäst ordentligt.

Close the top by taking the yarn in and out between the stitches around the top. Pull tight and secure the yarn properly.

❤ Anna

4 reaktioner till “Mönster Midnattsol mössa / Pattern Midnattsol beanie

 1. Jättefin mössa 😍 Ja vädret skiljer sig åt i vårt avlånga land. Konstaterade nyss att detta varit den torraste sommaren i mannaminne… Knappt en droppe regn på hela sommaren! Trädgården törstar och i grannkommunerna har det varit bevattningsförbud. Nu ser vi fram emot en ny spännande höst 😁😀👍

  Gillad av 1 person

 2. Hejsan! Jag håller på att virka denna nu, en kul utmaning för mig som är heeelt grön på virkning. Jag undrar två saker, varför ska det först vara ett varv med bara stolpar utan korsade stolpar? Och den ska alltså inte smalnas av utan virkas som en cylinder och sen ”snörps” ihop när önskad längd uppnåtts? (Bonusfråga, hyr menar du att man gör när man går med tråden fram och tillbaka mellan stolparna för att sy ihop den?). Sorry för basic-frågor 😅 men hoppas du kan hjälps mig. Toppenfin design! 👌🏼

  Gilla

  1. Så roligt att du gillar den! Man måste inte ha ett varv vanliga stolpar först, det bara blev så för jag tyckte det var snyggare 😉 helt rätt att den virkas som en cylinder så när du tycker den är lagom lång så stänger man bara ihop den där uppe. När jag snörper ihop den så tar jag nål och tråd i zickzack (utifrån och in, inifrån och ut) hela varvet runt öppningen. Sen drar jag åt så hålet stängs och fäster tråden. Hoppas du blev lite klokare på den förklaringen 😉 ha en skön kväll 💕

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.