Våra tips för att odla vackra pelargoner på din balkong!

Image
© Annavirkpanna

Om du vill ge din balkong färg och fräschör bör du överväga att plantera pelargoner.

Dessa tåliga växter är mycket lätta att sköta och kommer att glädja din terrass med sina vackra, färgglada blommor.

Här är några tips som hjälper dig att odla pelargoner på din balkong och hålla dem friska.

View this post on Instagram

A post shared by Lisa Petersson (@faggemala)

Välj rätt pelargonsort

Att välja olika pelargoner är viktigt för att få en frisk och blomstrande växt. Det finns många sorter av pelargoner, varav några är tåliga och tål värme eller kyla bra, och kan därför odlas utomhus såväl som inomhus.

Olika färger, bladvarianter och former finns tillgängliga. Om du vill ha en pelargon med dubbla blommor är det nödvändigt att välja en hybridsort. Slutligen kan valet av hamn variera beroende på tillgängligt utrymme och klimatförhållanden.

Förbered jorden och behållaren

Innan du planterar frön eller sticklingar är det viktigt att förbereda jorden och behållaren som ska rymma växterna. För att få tillfredsställande resultat måste substratet vara rikt och väldränerat.

För detta rekommenderas att använda krukjord blandad med sand eller grus. Det är då nödvändigt att välja en behållare anpassad till den valda sorten. Den ska vara tillräckligt djup och bred för att plantan ska kunna spridas.

Krukan måste också genomborras i botten för att möjliggöra god dränering av överflödigt vatten. Dessutom rekommenderas det att välja en behållare som är resistent mot extrema temperaturer och dåligt väder, för att ge växten en stabil miljö under hela tillväxten.

När behållaren väl är vald och fylld med krukjord återstår bara att plantera frön eller sticklingar.

Plantera frön eller sticklingar

Plantera dina frön eller sticklingar i den förberedda jorden, sprid dig generöst. Använd en påle och tråd för att hålla dina plantor på plats. Du kan till och med lägga till ett bambuställ för extra stöd. Täck sedan fröna eller sticklingarna lätt med krukjord och humus.

Se till att lämna ett stort område mellan varje planta. När fröna eller sticklingarna har planterats, vattna dem. Ge dem tillräckligt med vatten så att underlaget är fuktigt, men inte för mycket.

Du kan också använda gödningsmedel för att underlätta tillväxten av dina växter. Använd inte för mycket gödsel eftersom det kan vara skadligt för växter och skapa gynnsamma förutsättningar för sjukdomar. Här är en lista över saker att tänka på:

  • Använd pålar och trådar
  • Täck marken lätt
  • Vattna fröna eller sticklingarna
  • Använd en måttlig gödselmedel

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna plantera dina frön eller sticklingar korrekt och uppnå tillfredsställande resultat.

Ta hand om växter genom att vattna och gödsla dem

Pelargonväxter behöver lite underhåll för att hålla sig friska och frodas. När du har valt rätt sort, förberett jorden och behållaren och planterat frön eller sticklingar, måste du nu ta hand om växterna så att de når sin fulla potential.

Vattning är det viktigaste. Pelargoner behöver konstant luftfuktighet, men inte för mycket. Det är bättre att vattna väl en gång i veckan än att vattna för ofta.

Växter bör också befruktas varannan månad för att hjälpa dem att växa snabbare och producera fler blommor. Det är lämpligt att använda ett gödselmedel med långsam frisättning som kommer att förse pelargonerna med de näringsämnen de behöver under lång tid.

Genom att följa dessa tips kan du enkelt få vackra och friska pelargoner på din balkong.

Det är viktigt att inte underskatta vikten av solsken och bra bevattning, som är nycklarna för att få vackra blommor. Att ta hand om dina växter är avgörande för deras välbefinnande och skönheten på din balkong.

Du kanske också är intresserad av

Dela med dig av detta:
  • Hem
  • Trädgård
  • Våra tips för att odla vackra pelargoner på din balkong!