Hur tvättar man dunjackor och kappor i tvättmaskinen så att de håller sig som nya?

Image
© Annavirkpanna

Att veta hur man tar hand om sina kläder är viktigt om man vill hålla dem i gott skick så länge som möjligt.

När vintern närmar sig och temperaturen börjar sjunka kommer våra trogna allierade mot kylan – dunjackor och rockar – ut ur garderoben.

Men att tvätta dessa skrymmande plagg kan vara en skrämmande uppgift: hur undviker du att skada deras form eller förändra deras förmåga att hålla dig varm?

I den här guiden ger vi dig några praktiska tips på hur du tvättar dina dunjackor och dunrockar i tvättmaskinen så att de håller sig som nya.

Oavsett om du vill ta bort en envis fläck eller bara fräscha upp din favoritjacka, följ våra råd och ge dina vinterkläder nytt liv med en effektivitet som kommer att överraska dig positivt.

View this post on Instagram

A post shared by RHYTHM (@rhythmsnowsports)

Förbereda dunjackan eller jackan före tvätt

Innan du startar tvättcykeln är en noggrann inspektion viktig. Kontrollera alla fickor för att ta bort eventuella föremål.

Stäng alla dragkedjor och tryckknappar för att undvika skav som kan skada tyget under tvätt.

Det rekommenderas att vända dunjackan ut och in för att skydda dess yttre yta. För att förhindra att den går sönder, placera den om möjligt i en tvättpåse.

Se också till att din maskins kapacitet kan rymma storleken på din jacka utan att komprimera den, vilket säkerställer en jämn rengöring.

Val av lämpligt tvättprogram och tvättmedel

För att säkerställa effektiv rengöring samtidigt som du bevarar din dunjacka eller jacka är det avgörande att välja ett lämpligt tvättprogram. Välj ett skonsamt program på din tvättmaskin, med vatten som inte överstiger 30°C.

Användning av ett specifikt rengöringsmedel för dunartiklar eller en mild tvål utan blekmedel rekommenderas för att bibehålla fyllningens integritet.

Undvik sköljmedel och tvättmedel som kan skada tyget och fjädrarna. Korrekt rengöring säkerställer hållbarhet och optimal prestanda för ditt plagg.

Torkningstekniker för att bevara klädselns kvalitet

Efter tvätt är korrekt torkning avgörande för att bevara stoppningens integritet. Använd en torktumlare med lågtemperaturalternativ och lägg till tennisbollar för att återställa volymen till dunjackan.

Se till att rummet är helt torrt för att undvika mögel eller dålig lukt. Det rekommenderas också att dra ut jackan med jämna mellanrum för att skaka ut den, detta hjälper till att fördela vadderingen jämnt.

  • Torktumla låg
  • Tennisbollar för volym
  • Komplett torrhetskontroll
  • Skaka plagget med jämna mellanrum

Skötseltips efter tvätt för ökad livslängd

Efter att du tvättat din dunjacka eller jacka kan några enkla steg förlänga användningen. Se först till att plagget är helt torrt innan du förvarar det för att förhindra mögel eller dålig lukt från att bildas.

Om ditt föremål har en vattenavvisande beläggning, rekommenderas periodisk återvattentätning för att behålla dess vattenavvisande egenskaper.

Förvara den på en torr, sval plats, borta från direkt solljus som kan missfärga tyget. Undvik hängare som kan deformera stoppningens struktur, hellre hellre platt eller lätt vikt förvaring.

Bevara glansen på dina vinterkläder

Att tvätta dina dunjackor och dunjackor kan verka som en skrämmande uppgift, men med rätt teknik kan du se till att de håller anmärkningsvärt länge. Det är viktigt att noggrant följa etikettens instruktioner och använda lämpliga produkter för att undvika skador på klädseln eller ömtåligt material.

Korrekt torkning är också viktigt; att använda tennisbollar när du lägger dem i torktumlaren hjälper till att återställa volymen till isoleringen. Med dessa kloka tips kommer du inte bara att hålla dina vinterkläder nya, utan du kommer också att se till att de är effektiva för att hålla dig varm säsong efter säsong.

Du kanske också är intresserad av

Dela med dig av detta:
  • Hem
  • Hem
  • Hur tvättar man dunjackor och kappor i tvättmaskinen så att de håller sig som nya?