Mönster Muggvärmare / Pattern Mug Cozy

Idag är det den internationella kaffedagen, vad passar då bättre än att bjuda på ett mönster till en muggvärmare 😉

Today is the International coffeeday, so I thought this day is perfect for giving you a pattern on a mugcozy 😉 

Min mugg som jag har gjort muggvärmaren till är ganska stor i omkrets, så det kan hända att du får lägga upp mindre antal luftmaskor. Mönstret är lätt, det du behöver tänka på är att räkna dina maskor så hjärtat hamnar i mitten. Tänk även på att lägga upp luftmask-kedjan löst, gärna med en virknål i större storlek. Mönstret blir väldigt stretchigt, så är luftmask-kedjan hårt virkad kan det hända att din muggvärmare kasar av muggen 😛

The mug I have made my mugcozy for is pretty big, so you might have to do a smaller starting chain then I did. It’s an easy pattern, but if you change the number of stitches you’ll have to count so you put your heart in the middle. It might also be a good idea to work the beginning chain with a larger hook, since the pattern is rather stretchy so your mugcozy stay in place on the mug 😛

IMG_2538

 

Om du virkar efter något av mina mönster och lägger ut i sociala medier, var snäll och kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller annavirkpanna.com. Tagga gärna med #annavirkpanna eller #annavirkpannadesign, så jag med får se dina fina alster ❤

If you use my patterns and share on social media, please remember to give me credit and/or link back to annavirkpanna.com. I would love it if you also tag your pictures with #annavirkpanna or #annavirkpannadesign so I can find and see your work ❤

Virktermer / Abbreviations (US)

lm – luftmaska / ch – chain
sm – smygmaska / sl st – slip stitch
st – stolpe / dc – double crochet
relst fr – reliefstolpe framifrån / fpdc – frontpost double crochet
relst bak – reliefstolpe bakifrån / bpdc – backpost double crochet
prev – previous
beg – beginning
crabstitch – fasta maskor virkade åt höger / crabstitch – single crochet backwards

Bra att veta / Good to know

-Färgbyte sker i sista genomdragningen på sista maskan innan den nya färgen.
-Do the colorchanges in the last ”yarn over, pull through” of the last stitch before the new color.

Garn: Scheepjes Catona i färgerna 105, 519, 114, 406
Virknål: 3 mm

Yarn: Scheepjes Catona in colors 105, 519, 114, 406
Crochet hook: 3 mm

Mönster / Pattern

Med mörkrosa, lägg upp 60 lm, sm i första lm till en cirkel. / With dark pink, ch 60, sl st to first ch to form a ring.

1. 3 lm, 1 st i varje m varvet runt, sm i 3:e lm / Ch 3, 1 dc in each ch around, sl st to 3rd ch of beg 3.

2. 3 lm, *1 relst fr, 1 relst bak*, upprepa *-* runt, sm i 3:e lm / Ch 3, *1 fpdc, 1 bpdc*, repeat *-* around, sl st to 3rd ch of beg 3. 

3. Byt till ljusrosa. 3 lm, *1 relst bak, 1 relst fr* tills du har gjort 29 st totalt (inkl 3 lm), byt färg till vitt på sista genomdragningen på den 29:e st. Gör 1 relst fr med det vita, byt tillbaka till den ljusrosa på sista genomdragningen. Fortsätt med *1 relst bak, 1 relst fr* varvet ut. (OBS! Se till att du gör tvärtemot varvet före, alltså en relst fr ska göras på en relst bak och tvärtom.) Avsluta med sm i 3:e lm.

3. Change color to light pink. Ch 3, *1 bpdc, 1fpdc* until you have made 29 dc’s (counting the beg ch-3 as a dc), On the last yarn over on the 29th dc, change color to white. Make 1 fpdc with white, change back to the light pink in the last yarn over, and pull through. Continue with *1 bpdc, 1 fpdc* around. Make sure you do the opposite than the prev round. End with a sl st to 3rd ch of beg 3.

4. 3 lm, *1 relst fr, 1 relst bak* tills du har gjort 28 st, gör sen 3 relst fr med vitt, på sista genomdragningen på 3:e st tar du tillbaka samma färg som innan. Fortsätt med *1 relst fr, 1 relst bak* varvet ut. Avsluta med en sm i 3:e lm.

4. Ch 3, *1 fpdc, 1 bpdc* until you have made 28 dc’s, crochet 3 fpdc with white, change back to the light pink and continue with *1 fpdc, 1 bpdc* around. End with a sl st to 3rd ch of beg 3.

5. Byt färg till beige. 3 lm, *1 relst bak, 1 relst fr* tills du har gjort 27 st, gör sedan 5 relst fr med vitt, byt tillbaka till beige och fortsätt med *1 relst bak, 1 relst fr* varvet ut. Avsluta med en sm i 3:e lm.

5. Change to beige. Ch 3, *1 bpdc, 1 fpdc* until you have made 27 dc’s, with white crochcet 5 fpdc, change back to beige and continue with *1 bpdc, 1 fpdc* around. End with a sl st to 3rd ch of beg 3.

6. 3 lm, *1 relst fr, 1 relst bak* tills du har gjort 26 st, gör sedan 7 relst fr med vitt, byt tillbaka till beige och fortsätt med *1 relst fr, 1 relst bak* varvet ut. Avsluta med en sm i 3:e lm.

6. Ch 3, *1 fpdc, 1 bpdc* until you have made 26 dc’s, with white crochcet 7 fpdc, change back to beige and continue with *1 fpdc, 1 bpdc* around. End with a sl st to 3rd ch of beg 3.

7. Byt till ljusrosa, 3 lm, *1 relst bak, 1 relst fr* till du har gjort 26 st, byt till vitt och virka 3 relst fr, byt till ljusrosa och gör 1 relst fr, byt tillbaka till vitt och virka 3 relst fr, byt tillbaka till ljusrosa och fortsätt med *1 relst bak, 1 relst fr* varvet ut. Avsluta med en sm i 3:e lm.

7. Change color to light pink. Ch 3, *1 bpdc, 1 fpdc* until you have made 26 dc’s, with white crochet 3 fpdc, change to light pink and crochet 1 fpdc, change to white and crochet 3 fpdc, change back to light pink and continue with *1 bpdc, 1 fpdc* around. End with a sl st to 3rd ch of beg 3.

8. (På detta varvet ska maskan innan och efter hjärtat vara relst fr, oavsett hur det blir enligt mönstret. Du får 2 ljusrosa relst fr bredvid varandra). 3 lm, *1 relst fr, 1 relst bak* tills du har gjort 27 st, byt till vitt och virka 2 relst fr, byt tillbaka till ljusrosa och virka 1 relst fr, byt till vitt och virka 2 relst fr, byt till ljusrosa och fortsätt enligt mönstret. Avsluta med en sm i 3:e lm.

8. (In this round the stitch before and after the heart is a fpdc, no matter what the pattern gives. You’ll get 2 pink fpdc in a row). Ch 3, *1 fpdc, 1 bpdc* until you made 27 dc’s, change to white and crochet 2 fpdc, change back to light pink and crochet 1 fpdc, change back to white and crochet 2 fpdc, change back to light pink and continue with the pattern. End with a sl st to the 3rd ch of beg 3. 

9. Byt till mörkrosa. 3 lm, *1 relst bak, 1 relst fr*, (tot 26 st), 7 relst fr, fortsätt enligt mönstret. Sm i 3:e lm.

9. Change to dark pink. Ch 3, *1 bpdc, 1 fpdc* (26 in total), 7 fpdc, continue with the pattern. End with a sl st to the 3rd of beg 3.

10. 3 lm, *1 relst fr, 1 relst bak*, varvet runt. Sm i 3:e lm.

10. Ch 3, *1 fpdc, 1 bpdc* around. End with a sl st in 3rd ch of beg 3.

IMG_2536

Klipp av trådarna och fäst ändarna.
Cut the yarn and secure the ends.

Virka crabstitch runt båda öppningarna med vitt. Klipp av garnet och fäst ändarna.
Crochet crabstitch around both openings. Cut the yarn and secure the ends.

❤ Anna

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.